Medaffcon esitteli suomalaista tosielämän tietoa Euroopan keuhkosyöpäkongressissa
Medaffconin Euroopan keuhkosyöpäkongressin (ELCC) posterissa esiteltiin keskeisiä tuloksia tuoreesta ei-pienisoluista keuhkosyöpää (NSCLC) koskevasta tutkimuksesta.
Tosielämän tietoon pohjaavat tutkimukset auttavat kliinikoita muodostamaan paremman kokonaiskuvan potilaiden tilanteesta.
Miksi kliinikkolääkärin kannattaisi aloittaa lääkeyrityksen kanssa yhteistyö tosielämän tietoon perustuvassa tutkimuksessa? Onko siitä hyötyä potilaiden hoidon kannalta vai viekö se vain aikaa potilastyöltä?
Medaffconin RWE Lead Mariann Lasseniuksen mielestä kliinikon ja klinikan saamat hyödyt tutkimukseen osallistumisesta ovat selkeitä ja tukevat potilaiden hoitoa.
Ensinnäkin RWE-tutkimukset tuovat kliinikolle mahdollisuuden tehdä tutkimusta ja saada sitä varten resursseja. Lääkeyrityksen kanssa tehtävissä tutkimuksissa kliinikoiden käytettävissä on osaavien ammattilaisten tiimi. He pystyvät suunnittelemaan RWE-tietoon pohjaavan tutkimuksen ja käymään datan läpi.
Lasseniuksen mukaan RWE-tutkimusten tulokset ovat kliinikoiden näkökulmasta poikkeuksetta hyvin kiinnostavia. Ne auttavat luomaan potilaiden hoidosta ja potilaiden tilanteista kokonaiskuvan, joka usein puuttuu. Näin voidaan havaita esimerkiksi, kuinka hyvin Käypä hoito -suositus todellisuudessa toteutuu tai onko potilailla sellaisia hoidollisia tarpeita, joihin ei nykyisellään vastata.
– Klinikat ja kliinikot voivat hyödyntää tätä tietoa potilastyössä, Lassenius kertoo.
Yksi esimerkki tällaisesta tutkimuksesta ja sen tulosten hyödyntämisestä on Terveystalon, Novartiksen ja Medaffconin yhteistyössä tekemä tutkimus migreenipotilaiden hoitotuloksista. Sen tulosten pohjalta Terveystalo lähti kehittämään migreenipotilaiden hoitoa monin eri tavoin.
Takedan ja Medaffconin tekemässä tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että tiedot multippelia myeloomaa sairastavien potilaiden elinajasta ja potilasmääristä olivat vajavaisia koko Suomen tasolla.
Olennaista on muistaa aina RWE-tiedon luonne.
– RWE-tutkimukset eivät ole tehotutkimuksia, vaan niiden avulla tutkitaan hoitojen vaikuttavuutta, Lassenius muistuttaa. Tutkimuksen tavoitteet ovat kuitenkin usein tätä laajemmat; potilaiden karakterisointi, hoitopolut ja hoitojen toteutuminen sekä terveydenhuollon voimavarojen käyttö, siis kustannukset, ovat esimerkkejä mielenkiinnon kohteista.
Tutustu Medaffconin RWE-tutkimuspalveluihin sekä tehtyihin tutkimuksiimme täältä!
Medaffconin Euroopan keuhkosyöpäkongressin (ELCC) posterissa esiteltiin keskeisiä tuloksia tuoreesta ei-pienisoluista keuhkosyöpää (NSCLC) koskevasta tutkimuksesta.
Johan Rehnberg aloitti tieteellisenä neuvonantajana Medaffconin Ruotsin toimistossa elokuussa 2024. Hän on dynaaminen tutkija, joka arvostaa mahdollisuuksia oppia uusia asioita ja kehittää taitojaan - mahdollisuuksia, joita Medaffcon tarjoaa.
Algoritmi kehitettiin alun perin poimimaan tupakointitietoja potilasteksteistä, jotta voitiin analysoida tupakoinnin vaikutuksia leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Nykyään sitä hyödynnetään myös keuhkosyöpätutkimuksessa.